Siri Karangan 1

Berikut adalah karangan-karangan yang telah dibincangkan bersama pelajar sewaktu ceramah. Tajuk-tajuk karangan ini dibincangkan untuk mencari idea dan diterangkan bagaimana calon memahami kehendak soalan.Soalan-soalan ini bukan merupakan ramalan. Cuma untuk dibincangkan untuk mengetahui teknik menjawab sahaja

SOALAN PENTING 1

Banyak usaha telah dan sedang dijalankan untuk melestarikan alam bagi mengatasi masalah pencemaran alam sekitar. Nyatakan pendapat anda.

Pendahuluan

– pelbagai usaha dijalankan untuk melestarikan alam sekitar

– alam sekitar yang bersih menjadikan hidup kita sihat.

– semua orang bertanggungjawab menjaga kelestarian alam sekitar.

Idea1 Pengurangan tenaga fosil dan digantikan dengan tenaga altenatif

h1 tenaga fosil seperti petrol, disel, arang batu, kayu apabila terbakar akan membebaskan jelaga seperti asap, debu, karbon dioksida dan “Kloro floro Karbon atau CFC ).

h2 pembebasan jalaga yang banyak tidak dapat diserap oleh tumbuh-tumbuhan sepenuhnya ( karbon dioksida ), dan bakinya diserap oleh manusia dan alam. Keaadaan ini menjejaskan kesihatan manusia dan mencemarkan alam sekitar

h3 sebaliknya tenaga altenatif ; bahan api alam seperti suria, ombak, kilat, biomas, angin, hidro apabila dijana tidak meninggalkan jelaga dan bersih, dan paling penting melestarikan alam sekitar.

Idea2 Amalkan amalan kitar semula bahan buangan ( 3 R )

h1 Kegiatan hidup manusia menghasilkan pelbagai “sampah” yang menjadikan bumi sarat dengan bahan buangan seperti

bahan plastik, kertas, sisa pepejal, sisa toksid berjadual dan…

h2 apabila kitar semula akan mengurang jumlah sampah semasa di tapak pelupusan, kurangkan pembakaran terbuka dan air sampah  tidak mengalir ke sistem perparitan akan menghalang pencemaran.

h3 pelbagai kebaikan apabila amalkan kitar semula.

idea3 Penggunaan teknologi hijau dalam industri pertanian

h1 Industri pertanian konvesional banyak menggunakan bahan kimia (baja, racun, pemprosesan  sila cari sendiri) yang mencemarkan alam, memutuskan rantaian makanan haiwan, mejejaskan ekosistem

h2 Penggunaan baja organik ( bakteria baik ) dan kawalan biologi ke atas musuh tanaman pertanian. Contoh baja organik mempunyai kandungan kimia semula jadi ( nitrogen, posferus dan kalium @ NPK ) menyuburkan tanaman sama seperti baja kimia,  penggunaan burung hantu, itik, katak untuk memakan serangga.

Idea 4 Pemuliharaan hutan

h1 pembalakan yang melampau menyebabkan alam menjadi panas, tanah tinggi menjadi gondol, hakisan dan luluhawa fizikal dan kimia yang melampau menyebabkan cuaca terlalu (extrem)

h2 Habitat flora dan fauna musnah, rantaian makanan hilang dan bekalan udara segar hilang (oksigen hasil daripada froses fotosintesis berlaku dalam kadar minima kerana ketiadaan hutan ).

h3 tanam semula pokok balak, kurangkan pembalakan, wujudkan hutan simpan dapat melestarikan alam sekitar.

* tambah contoh-contoh yang sesuai)

Kesimpulan

– perubahan sikap yang manusia positif akan  meningkatkan kualiti alam  sekitar dan kelangsungan hidup manusia.

– kerjasama semua pihak perlu untuk melestarikan alam sekitar untuk generasi akan datang.

Skema 5+0

 

SOALAN PENTING 2

Penyumbang utama penyakit kardiovaskular ialah arteriosklerosis iaitu gumpalan lemak yang terkumpul dalam saluran darah. Jelaskan punca berlaku penyakit kardiovaskular dan cadangkan langkah-langkah pencegahan yang efektif.

 Pengenalan:

Penyakit kardiovaskular merupakan antara pembunuh utama masyarakat Malaysia. Amalan gaya hidup seseorang dikatakan faktor penyumbang penyakit ini.

 Punca:

1. Amalan pemakanan / diet

Pemakanan yang tidak seimbang, kandungan lemak, kolesterol, gula tinggi. Darah pekat, arteri / salur darah tersumbat. Memberi tekanan kepada jantung – menjadi lemah. Kekurangan oksigen ke otak – menyebabkan strok.

2. Obesiti

Keupayaan jantung mengepam darah terbatas kerana kandungan kolesterol berlebihan di arteri. Memaksa jantung bekerja keras untuk menghantar darah ke seluruh badan. Kegagalan jantung gagal mengepam darah menyebabkan angina ahmar/strok.

3. Gaya hidup

Pengambilan alkohol, merokok mengganggu fungsi jantung. Nikotin / tar dalam rokok akan mempercepatkan proses pengumpulan lemak di arteri – menyempitkan saluran darah dan menyebabkan denyutan jantung laju.

Kurang bersenam – sistem badan menjadi lemah dan organ dalaman tidak dapat berfungsi dengan sempurna.

4. Pemeriksaan / rawatan

Pemeriksaan awal tidak dilakukan. Tidak mengetahui tanda awal / diagnosis penyakit. – kes berlanjutan menyebabkan strok

5. Tekanan / stress

Tekanan kerja menyebabkan perubahan hormon- berlaku ketidakseimbangan dalam rutin harian, contoh amalan pemakanan akan berubah . Tidak mengimbangi stress dengan kaedah renggangan seperti bersenam – Menyebabkan serangan neurosis dan psikosis .Langkah

6. Diet yang seimbang

Pengambilan makanan yang sihat dan seimbang- makanan berkhasiat yang diperlukan untuk membina sistem badan yang dapat mengurang risiko jangkitan penyakit.

7. Amalan gaya hidup sihat

Menjauhi amalan merokok, pengambilan alkohol. Melakukan senaman atau pergerakan psikomotor, rekreasi.

8. Rawatan berkala

Mendapatkan rawatan untuk mengesan tanda-tanda awal / diagnosis penyakit. Dapat mengelakkan serangan tahap kritikal.

Kesimpulan:

Diet yang seimbang dan amalan hidup yang positif mampu mencegah penyakit ini

 

skema : 2 punca + 3 langkah atau 3 punca + 2 langkah

 

SOALAN PENTING 3

 

Model Baru Ekonomi ( MBE ) yang menggantikan Dasar Ekonomi Baru menjadi pemacu utama ekonomi negara Malaysia untuk mencapai matlamat Wawasan 2020 sebagai sebuah negara berpendapatan tinggi. Jelaskan langkah-langkah yang sesuai untuk mencapai matlamat tersebut.

 

Pendahuluan

A1 – Model Ekonomi Baru ( MBE ) merupakan salah satu Program Transformasi Kerajaan Malaysia (GTP) dalam usaha kerajaan memantapkan ekonomi negara sebagai sebuah negara maju menjelang tahun 2020.

A2 – Pelbagai langkah sedang dan akan dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia untuk mencapai cita-cita tersebut.

 Idea 1 Meningkatkan taraf pendidikan tenaga kerja di Malaysia.

 H1 – Melalui penambahbaikan sistem pendidikan, tenaga kerja mahir negara boleh ditingkatkan daripada 30 peratus pada masa sekarang kepada 60 peratus menjelang tahun 2020.

H2 – Melalui GTP, bilangan sekolah Vokasional, sekolah teknik, politeknik dan pengajian lanjutan ditambah dua kali ganda.

H3 – Latihan dan kursus kemahiran berterusan mampu menjana pendapatan tambahan melalui reka cipta dan inovasi.

 Idea 2 Penggunaan sumber ekonomi yang berdaya saing

 H1 – Sumber atau modal dalam ekonomi bukan dalam bentuk wang, tanah dan ushawan sahaja tetapi kebolehan menguasai dan memanipulasi maklumat melalui media baru seperti internet membolehkan rakyat Malaysia bersaing dalam pasaran ekonomi global, seperti kejayaan Petronas.

H2 – Kebolehan rakyat Malaysia menentukan peningkatan produktiviti dan peningkatan ketara dalam Keluaran Dalam Kasar Negara (KDNK) bermakna peningkatan pendapatan empat hingga lima kali ganda menjelang tahun 2020.

H3 – Misalnya keluasan tanah untuk aktiviti pertanian pada masa akan datang cukup terhad boleh digantikan tanam fertigasi yang menjanjikan pulang tinggi dengan kos yang minima.

 Idea 3 Mengurangkan kebergantungan kepada buruh asing

 H1 – menjelang tahun 2015 hanya buruh mahir asing sahaja diberi keutamaan untuk bekerja di Malaysia.

H2 – Syarikat-syarikat koprat dan kilang-kilang yang beroperasi di negara kita mengutamakan rakyat tempatan. Ini bukan sahaja meningkatkan pendapatan tetapi mengurang masalah social yang dicetuskan oleh pekerja-pekerja asing.

 Idea 4 Mengurangkan kadar jenayah melalui Strategi Lautan Biru

 H1 – Strategi ini dicapai melalui kerjasama antara Polis Diraja Malaysia dengan lain-lain agensi penguatkuasaan undang-undang seperti Angkatan Tentera Malaysia, Maritim, SPRM, Pihak Berkuasa Tempatan.

H2 – Kewujudan Bandar selamat dan bebas jenayah adalah ciri sebuah Negara berpendapatan tinggi.

 

 Idea 5 Kompetensi sistem penyampaian kerajaan

 H1 – Memperkasa modal pembangunan insan melalui latihan kemahiran yang berterusan dalam kalangan penjawat awam.

H2 – mengurangan ketirisan dalam sistem penyampaian kerajaan, rasuan dan penyalahgunaan kuasa.

Kesimpulan

A1 – Program Transformasi Kerajaan yang dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia mampu mencapai matlamat Wawasan 2020 sebagai sebuah negara maju.

A2- Hal ini sudah tentu membantu rakyat menikmati kesejahteraan hidup, keamanan, bebas jenayah dan berpendapatan tinggi.

Skema 5+ 0

 

KARANGAN PERBINCANGAN UMUM

1.Antara tujuan kerajaan menjadikan Malaysia sebagai sebuah pusat atau hub produk halal ialah membantu memacu pertumbuhan ekonomi negara. Jelaskan penyataan tersebut.

 2.Kewujudan laman sosial seperti  “facebook”, “twitter” dan blog sebagai medium komunikasi telah membolehkan masyarakat menghantar dan menerima maklumat dengan cepat. Namun, kemudahan ini telah disalahgunakan oleh pelbagai pihak. Bincangkan.

3.Para sainstis dunia berjaya mengemukakan berbagai-bagai pandangan mereka ke arah teknologi hijau dalam menghasilkan sumber tenaga alternatif  untuk menyelamatkan kelestarian hidup manusia dan alam. Kemukakan pendapat anda tentang  keistimewaan sumber tenaga altenatif.

4.Pembudayaan teknologi hijau di Malaysia amat penting untuk kelestarian hidupan. Jelaskan.

5.​Hipertensi, diabetis dan lemah jantung antara penyakit paling umum dihidapi ramai. Kebimbangan terhadap pembunuh senyap ini dipengaruhi oleh beberapa faktor. Justeru, penyakit yang menyebabkan kesengsaraan hidup dan meragut nyawa itu harus dicegah. Bincangkan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s